
Energía marina
En un element que es troba en tant abundancia en el nostre planeta repartits en mars i oceans que amb les diferents temperatures per les zones que es troben, les marees que creen moviments ascendents i descendents de l'aigua degut a que aquesta es veu afectada per la gravetat lunar, o fins i tot les onades, donades per vents, corrents i orografia del terreny fan, que en el cas de poder aprofitar aquestes característiques de manera indefinida i sense un fi proper, fan d'aquests fonts , fonts renovables.
​
Maneres d'aprofitament de l'aigua:
-
Energia de les marees= Mareomotriu
-
Energia de les ones= Undimotriu
-
Energia tèrmica dels oceans
-
Energia dels corrents marins
​​
Energia mareomotriu
Aquesta energia es basa amb l'aprofitament de les marees que normalment no es superior a la diferència d'un metre en vertical, però en llocs del món podría arribar fins al 20 m verticals. Aquest tipus de central hidroelèctriques aprofiten tant la pujada com la baixada de les marees per tant, s'utilitzen unes turbines específiques i reversibles. Per la màxima optimització s'omplaen com dos "diposists" i que posterirorment s'omplen l'un al altre per donar aquest efecte i poder aprofitar-lo al seu pas per les turbines. Podem trobar central arreu del món com: Rance a França o Shiwa Lake a Korea del Sud.
Explicació:
Tant quan l'aigua en el punt localitzat a la central puja o baixa, es produeix un flux de moviment que es aprofitat per unes turbines unides en un sistema de generació com pot ser un aerogenerador o una turbina que ha estat moguda per la crema de combustibles fòssils.
​

Font: Energies alternatives
Energia undimotriu
Aquesta energia es basa en aprofitar l'oscilació creada per les onades, aquesta es pot aprofitar de difernts maneres com el Pelamis (serp marina) que donat a que els seus cilindres es mouen creen pressions i la circulacio del oli al seu interior i al pas creen energia elèctrca.
També en el cas de les centrals d'energia unidimotriu que amb l'entrada i sortida de l'aigua o de l'aire que empreny a trevés d'un cilindre vertical en el cual està situada una turbina i aprofiten així l'energia per crear electricitat com es el cas de la central de Mutriku.
​

Font: El diario Vasco
Energia corrents marines
Les corrents marines són moviemnts d'aigua degut a de l diferencies de temperatures entre zones del planeta, normalment hi ha certs corrents que són constant i tenen un continuo fluxe de moviment. Per tant, l'interessant és apofitar aquest moviemnet, com si d'un aerogenerador es tractés ja que es el pràcticaement el mateix principi de moviment.

Font. Wikipedia
Energia marina de diferències de temperatura
Degut a diferència de temperatura entre una zona i un altra es creen moviment d'aigua i utilitzant aquestos es pot convertir en energia elèctrica, per la realització d'aquest típus necessitem un increment de temperatura d'almenys 20º, per exemple, l'aigua de superficie es troba a 25ºC i a 500 m de fondaria l'aigua estaria a 4ºC (podem observar el processos i canvis que experimenta el líquid refrigerant en el sistema bàsic d’aprofitament de la energia tèrmica dels oceans) per tant, aprofitant aquest increment es pot aprofitar l'energia.Aquí podem observar sistema bàsic d’aprofitament de l’energia tèrmica dels oceans.
Com es pot observar trobem similutuds en l'energia geotermica i el liquid refrigerador passa d'estar a estat líquid a gaseos i després torna a estar liquid per repetir el cicle.
Com poder observar, aquest típus de energia renovable té moltes similitats amb altres fonts d'energia i la forma d'aprofitar les diferencies tèrmiques com pot ser alguna forma d'energia geotèrmica.

Font: Worldidea.blog
Producció amb energia marina a Espanya i Europa
El exemple més característic d'Espanya és la central undimotriu de Mutriku.Es va inaugurar al juliol del 2011 i té 16 turbines amb una potència total de 296kW amb una capacitat total anual de 970 MWh, però es caracteritza principalment per ser la primera planta d'energia undimotriu amb fins comercials a nivell global.
Per el que respecta a Europa, la central de Rance a la Bretanya francesa es una central mareomotriu que aprofita els canvis entre pleamar i baixamar que en aquella zona són superior als 10m, cal esmentar que la central està en funcionament des de 1967 amb potència de generació total de la central de 240MW
​
​
​
